Ontspanning voor kinderen

25-01-2018 - Beweeg Bewuster

 

Een  voorbeeld uit onze praktijk....

Half november jl. meldt zich bij ons een 9 jarig meisje met haar moeder. Haar klachten zijn; slecht slapen en angst. Angstig is zij altijd al wel een beetje geweest maar sinds zij op school eenmalig het gevoel had flauw te vallen, is de angst overheersend. Sindsdien is zij ook thuis meer gespannen, bang en valt moeizaam in slaap.
Inmiddels zijn we 7 weken verder en vertelt zij; ik denk er eigenlijk niet meer zo heel vaak aan en als ik eraan denk doe ik mijn oefeningen en gaat het nare gevoel weg. Moeder bevestigd dat de 6 behandelingen een enorm verschil maken. Haar dochter heef t controle over de klacht en de angst voor de angst is  weg. Mocht er iets zijn wat haar spanning geeft dan heeft ze voldoende handvatten om dit niet te laten escaleren in paniek. Ik vraag haar of ze het dan vanaf nu zonder mijn hulp gaat doen, ze kan het immers prima zelf! Ze kijkt me verschrikt aan en zegt.... nee ik vind het hier veel te leuk!

Wat we hebben gedaan in deze 6 behandelingen?

Gewerkt volgens de 4 pijlers van ons Ontspan Bewuster 4kids protocol.

  1. Educatie: waar ben je bang voor, waarom en wat doet dat met je lijf en ademhaling
  2. Ontspanning algeheel; hoe doe je dat eigenlijk en wat gebeurt er bij spanning?
  3. Ademhaling; wat doet angst of stress op je ademhaling en hoe voorkom je dat je ademhaling klachten gaat opleveren?
  4. Toepassen in ADL : wat kun je met de geleerde oefeningen in je ADL

Vanzelfsprekend met kinderlijke bewoordingen en kindgerichte oefeningen wat het heel leuk maakt voor de meeste kinderen.

Kinderen en angst

Kinderen maken elke dag veel dingen mee die ze nog niet begrijpen. Omdat kinderen nog niet alles van het leven begrijpen, zijn ze vaker angstig dan volwassenen. Denk aan scheidingsangst, reële angsten brand, dingen die ze hebben gehoord en gezien zoals hierboven, inbrekers enz, sociale angsten zoals er niet bij horen, oordeel van anderen  en cognitieve faalangst zoals voor een spreekbeurt of toets.

Hoe merk je dat een kind bang is?

Niet elk kind is daar even open in of kan een gevoel van angst goed verwoorden. Maar een ouder ziet vaak wel aan een kind dat er iets aan de hand is. Aanhoudende angst kan resulteren in lichamelijke klachten zoals buikpijn, huilen, dingen vermijden, voorzichtig of juist heel druk spelen. Ook veranderingen in eet- of slaap gewoonte, of opeens weer in bedplassen, kunnen een uiting van angst zijn.

Wat kunnen wij hierin voor kind (en ouder) betekenen?

Wij leren het kind wat spanning met zijn lijf doet, hoe hij dit herkent,  wat hij hieraan kan doen en hoe je hier in het vervolg mee om kunt gaan. Natuurlijk allemaal spelenderwijs. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen met een bellenblaas, een balletje wegblazen met een rietje maar ook  het hoofdje leren leeg maken door middel van kindgerichte visualisatie oefeningen enzovoort. 

Dit werkt niet alleen bij angst maar ook bij slaapproblemen, concentratieproblemen, onrust, overprikkeling, onbegrepen hoofd en buikpijn, problemen die het kind spanning opleveren zoals echtscheiding, zieke ouder, pesten op school etc.

Ongetwijfeld zal jij in de praktijk ook kinderen zien met dergelijke angsten en daaraan gerelateerde klachten, wij helpen ze met heel erg veel plezier. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
    

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen