Nieuwsbrief augustus 2021: Ook kinderen zitten veel...en vaak niet goed!

24-08-2021 - Beweeg Bewuster

Het gevaar van een verkeerde houding (bij kinderen)!

We nemen iedere minuut van de dag een houding aan, vaak zonder erbij na te denken. Logisch toch, of niet? Maar zijn de houdingen die we aannemen wel zo goed? 

Je houding is meer dan rechtop in je stoel zitten. Je houding is belangrijk en verschillend op ieder moment van de dag. Vooral een goede houding tijdens het zitten is voor veel mensen moeilijk. Een groot deel van onze bevolkingsgroep zit gemiddeld 40 uur per week, waaronder veel kinderen. Zowel thuis als op school, onze kinderen zitten steeds meer. Kinderen zitten op school bovendien niet altijd op het best mogelijke meubilair.

 

Het gevaar van teveel zitten ...
De hele dag zitten op school… lijkt makkelijk toch? Dat is het vaak niet. Want is de tafel en stoel van je kind wel zo geschikt? Klaagt je kind weleens over pijn? Zit je kind op de meest onmogelijke manieren op een stoel of op de bank? 

Vaak gaat het lang zitten wel goed, maar helaas gaat het ook weleens fout. Bekende klachten zijn dan pijn in de nek, schouders, lage rug en hoofdpijn. Door deze klachten gaan kinderen een nog slechtere houding aannemen waardoor nog meer klachten ontstaan. Pijnklachten verstoren bovendien de concentratie.

 

Wees er op tijd bij!
Veel mensen gaan pas werken aan hun houding als er klachten ontstaan, maar dan ben je eigenlijk al (te) laat. Houdingstraining is daarom juist ook preventief. Vooral met de huidige ontwikkelingen zoals iPads en computerspellen wordt de houding van onze kinderen er niet beter op. De tabletnek en de swipevinger zijn nu al bekende termen in de medische wereld.
Heb je enig idee hoe vaak je kind onderuit in de bank naar een schermpje zit te kijken, of hoeveel uur ze op een tablet spelen? Tel daar de zittende uren op school nog bij op... schrikken!

Dus houdingstraining, wat moet je je daarbij voorstellen?
Houdingstraining houdt in dat je samen met de oefentherapeut Mensendieck, als houdingsexpert, de verkeerde en juiste houdingen doorneemt. Speciaal voor kinderen ontwikkelden wij Beweeg Bewuster 4Kids. Hierbij wordt gewerkt aan 4 belangrijke punten:

 

educatie
bewustwording
oefeningen 
toepassing in dagelijks leven zoals op schoolm, tijdens gamen etc.


Een verkeerde houding het gevolg zijn van te weinig spierkracht van de rugspieren. In dat geval wordt er dan getraind middels een paar kleine spierversterkende oefeningen. Wij houden van praktisch dus geen hele oefenschema's maar doelgericht en efficient. Een paar minuten per dag is al voldoende wanneer je een en ander ook leert toepassen in het dagelijks leven. Zo is liggend op je buik een filmpje kijken een hele goede training voor je rugspieren. Hiervoor zijn kinderen wel te porren ;)

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
    

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen