Help(t) je kind ontspannen!

06-11-2014 - Beweeg Bewuster
 


Een berichtje van Alice deze keer!

Het lijkt wel of je het steeds vaker hoort…. Kinderen met ADD, ADHD, hooggevoeligheid, stress, spanning, slapeloosheid. Er kunnen zoveel redenen voor zijn. Een kind dat heftige dingen meemaakt thuis of op school, alle prikkels van het leven anno nu, prestatiedruk op school, perfectionisme of angst , noem maar op.
In ons praktijk zien wij ook vaker kinderen met dit soort klachten naast alle houdingsproblemen en pijnklachten zoals hoofdpijn, rugpijn, nekpijn enz.  Het werken met kinderen is leuk, geeft energie en maakt ons enthousiast! Helemaal wanneer je de enthousiaste reacties hoort van ouders en natuurlijk kinderen zelf! Sommigen zeggen; dit hebben we thuis ook wel eens geprobeerd maar het werkte niet. Wij hebben ervaring in het werken met kinderen, met spanningsklachten en natuurlijk geldt ook; vreemde ogen “dwingen”!
Hoe gaat dat dan ontspanning met kinderen?

Bewustwording is en blijft ons speerpunt. Ook kinderen kunnen wij bewust maken van (spier)spanning en ontspanning,  ademhaling, allerlei factoren die van invloed zijn. Maar natuurlijk doen we dit spelenderwijs.

Wist je dat je met een bellenblaas of ballon heel goed ademhalingsoefeningen kunt doen? “Dat is nog eens leuk! Dat ga ik thuis ook oefenen.” Wist je dat veel kinderen het heerlijk vinden om visualisatie oefeningen te doen? Stel je voor dat je een elfje bent en kunt vliegen? Of stel je voor dat je een robot bent, helemaal strak gespannen en ineens zijn je batterijen op (ontspanning). En zo is er nog veel meer. Wist je dat je houding niet alleen van invloed is op je spierspanning maar ook direct op de manier waarop je ademt? Dus ook ons andere speerpunt houding komt hier weer om de hoek kijken.

Voorbeeld: de 9 jarige Lisa. Een meisje dat last heeft van overprikkeling, moe is, pijn op de borst, niet lekker in haar vel zit en de diagnose ADD heeft gekregen. Zij leerde bij ons een betere  ademhaling, hoe zij dingen van zich af kan zetten, hoe zij haar hoofdje tot rust kan brengen, hoe zij zich beter kan concentreren in de klas. Alles met behulp van ontspannings-, ademhalings- en concentratieoefeningen. Natuurlijk zijn niet alle problemen in 1 keer verdwenen maar het leren omgaan met iets als AD(H)D maakt het voor een kind wel makkelijker zich staande te houden in onze hectische maatschappij.

Of de 11 jarige Walter. Komt uit school bijna altijd met  een vol hoofd thuis. Gaat dan een half uurtje op de bank zitten maar eigenlijk is dit onvoldoende. Moet vervolgens huiswerk gaan maken terwijl zijn concentratie minimaal is. Hij leert bij ons hoe hij zijn hoofd kan leegmaken door een oefening toen doen wanneer hij uit school komt. Die oefeningen duurt maar kwartiertje en hij vindt het heel  prettig om te doen. Hij kan daarna met  een rustiger gevoel en dus beter geconcenteerd aan zijn huiswerk beginnen waardoor hij sneller klaar is en meer tijd overhoudt voor leuke, ontspannende activiteiten.
 
Of de 7 jarige David. Een gevoelig jongetje met een ernstig ziek zusje thuis dat veel aandacht vraagt.  Boosheid, frustratie, niet in slaap kunnen komen, ruzies op school. Hij leert zich afsluiten, zijn emmertje op tijd te legen, hulp te vragen van moeder of juf en tot 10 te tellen voor hij ontploft.
Dit zijn nog maar een paar voorbeelden uit de afgelopen weken die mij, Alice, als therapeut enorm veel voldoening geven. Die mij met een glimlach op mijn gezicht naar huis laten gaan. Thuis waar twee gevoelige kindjes wachten die ik soms ook baat hebben bij ontspanningsoefeningen. Soms…. Want ook bij mij thuis geldt: vreemde ogen dwingen!

Groet, Alice
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen