Je werkhouding kritisch bekijken!

05-01-2015 - Beweeg Bewuster
 
 
 
Je werkhouding kritisch bekijken!
 
Een nieuw jaar! Tijd om eens stil te staan bij je zelf en je lijf in het bijzonder. Bij verantwoord met je lijf om gaan hoort ook een goede werkplek. Maar wat is dat dan een goede werkplek? 
 
Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van wat voor werk je doet.  Sta je de hele dag, loop je of zit je? Welke bewegingen maak je? Zijn dit veel dezelfde bewegingen? Hieronder wat informatie op een rijtje. 
 
Bewegen is goed! Maar.... wanneer eenzelfde beweging te vaak achter elkaar wordt uitgevoerd kan dit problemen veroorzaken. Er is dan sprake van repeterende handelingen of van kort cyclische bewegingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kappers, metselaars, schilders en mensen die met computers werken. Door de repeterende handelingen ontstaat overbelasting van de spieren en gewrichten. Op den duur kunnen klachten aan rug, nek of ledematen ontstaan. Ook tillen, dragen, duwen en trekken kan leiden tot gezondheidsklachten. Belangrijk is hoe je de betreffende handeling uitvoert. Dit is sterk afhankelijk van je werk, je werkplek, de factoren die je kunt beïnvloeden enz. Daarom is een op maat gemaakt advies het beste. Iedereen weet dat je door je knieën zou moeten buigen als je tilt of dicht bij de grond werkt. Maar hoe doe je dat als je bouwvakker bent, verpleegkundige of juf. Moet dat dan altijd? Dat kan toch niet....
 
Sommige beroepen of werkzaamheden zorgen juist voor onvoldoende beweging. 
Er is sprake statische werk als een lichaamsdeel meer dan 4 seconden dezelfde houding aanneemt. Dit is vooral het geval bij beroepen waarin je precisiewerk verricht, zoals bij chirurgen en lassers. Ook beeldschermwerk is vaak statisch. Een statische werkhouding belemmert de doorbloeding van de spieren en houdt zo het transport van voedings- en afvalstoffen tegen. Dit kan leiden tot klachten aan rug, schouder en arm. Bij medewerkers die veel moeten staan, is er sprake van weinig doorbloeding in de benen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij leraren, kappers en medewerkers aan de lopende band. 
 
Maar wat kun je hier aan doen? Het mag niet te veel tijd kosten, niet ten koste gaan van je werk... Er zijn toch zeker wel mogelijkheden. Maar welke?
 
De oefentherapeut is gespecialiseerd in blijvende gedragsveranderingen en het analyseren van houding en beweging en het maken van werkplekanalyses/-instellingen. Ook hier geldt... Wij helpen je graag op weg binnen jouw mogelijkheden. We kunnen bij je langskomen op je werk of in de praktijk de mogelijkheden bespreken die je op je werk kunt toepassen. 

Benieuwd of je je werkplek goed gebruikt? Advies of tips nodig? Bel of mail ons voor een afspraak en we bekijken hoe we je kunnen helpen op korte termijn!
 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen