Oefentherapie en hoofdpijn

10-02-2015 - Beweeg Bewuster

 

Hoofdpijn en oefentherapie!


Hoofdpijn is behoorlijk vervelend. Het kan je belemmeren in je dagelijks bezigheden en is moeilijk te negeren. De een heeft er vaker last van dan de ander en vrouwen vaker dan mannen. Soms het hevig, soms wat gewoon irritant!
Hoofdpijn is altijd een signaal dat er iets niet goed is in je lijf. Denk bijvoorbeeld aan vochttekort (dit is ook de oorzaak van hoofdpijn na teveel alcohol),  stress of spanning, te weinig slaap, overbelasting enz. Je lichaam dwingt je als het ware iets aan de situatie te doen. Zoals rust nemen, ontspanning zoeken, gaan liggen. Wanneer je hoofdpijn regelmatig blijft terugkeren, is het raadzaam iets aan je gedrag te veranderen. Anders zal de hoofdpijn blijven terugkomen. Pijnstillers zijn slechts een tijdelijke oplossing en werken maar even.
De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn migraine en spanningshoofdpijn. Het kenmerkende van (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het (voor)hoofd (strakke band, helmgevoel) dat zowel aan één als aan beide zijden kan voorkomen. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in de schouders en nek. Bij spanningshoofdpijn kan ook sprake zijn van duizeligheid, misselijkheid, duizeligheid, en wazig zien maar geen overgevoeligheid voor licht en geluid. Dit past meer bij migraine. Migraine is ook meer bonkend van karakter.
De oorzaak van spierspanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die tussen nek, schouders en naar het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning kan komen door stress, een belastende (werk)houding, vooral de stand van hoofd, nek en schouders is belangrijk maar ook slecht slapen en kou kunnen een rol spelen.

Wat doet de oefentherapeut bij hoofdpijn? We brengen het probleem in kaart. En maken een behandelplan waarin gedragsverandering voorop staat. Dit zal vooral verandering op het gebied van houding en manier van bewegen zijn maar ook ontspanning, verandering in dagindeling, het inbouwen van rust momenten komen indien nodig aan de orde. Doel van de behandeling is je bewust te maken van het verschil tussen (spier)spanning en ontspanning. De doorbloeding van de overmatig gespannen spieren wordt bevorderd door de spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. Afhankelijk van de oorzaak zijn verschillende oefeningen mogelijk. Omdat spanning of stress een negatieve invloed heeft op hoofdpijn leren we je lichaam hierop kan reageren, hoe je dit herkent en wat je hieraan kunt doen. Ook ademhaling kan hierin een rol spelen. De oefeningen zijn makkelijk toe te passen in je dagelijks leven, kosten weinig tijd en veranderingen op het gebied van houding is praktisch en prima te integreren op je werk of thuis.
Bij migraine is de oorzaak nog steeds niet duidelijk. Maar migraine wordt wel vaak getriggerd door spanningshoofdpijn. Wanneer je nekspieren en de aanhechtingen ervan aan je hoofd gespannen zijn, treden aanvallen frequenter op. Veel mensen geven naast migraine ook spanningshoofdpijn aan.
Heb je hoofdpijn? Wil je werken aan een lange termijn oplossing? Denk je dat jouw houding niet optimaal is? Wil je weten welke tips we nog meer voor je hebben? Neem even contact met ons op via mail, website of telefonisch!

 

Moeite om in slaap te vallen, regelmatig wakker worden uit je slaap, moeite om ’s nachts weer in slaap te vallen, zeer vroeg wakker worden en daarna niet meer kunnen slapen, overmatige slaperigheid en chronische moeheid overdag....

Herkenbaar?? Houdt onze Facebook, website en nieuwsbrief in de gaten...... Binnenkort meer!!!!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen