Oefentherapie en zwangerschap

20-05-2015 - Beweeg Bewuster
 

Oefentherapie en zwangerschap

 

Onder invloed van hormonale en mechanische veranderingen in de zwangerschap, vinden er bij de vrouw fysieke en emotionele veranderingen plaats. Veranderingen hoeven niet per definitie tot klachten te leiden! Bij de meesten passen lichaam en geest zich zodanig aan, dat er in het geheel geen specifieke klachten zijn. Sommigen voelen zich juist bijzonder goed en energiek in de zwangerschapsperiode, anderen hebben in min of meerdere mate last van de bekende zwangerschapskwaaltjes.
 
Een veel gehoorde klacht is bandenpijn. Deze klacht kan al vroeg in de zwangerschap aanwezig zijn. De baarmoeder groeit in het begin vrij snel (van 1 ons naar 1 kilo), waardoor een krampachtige pijn kan worden gevoeld, doordat de baarmoeder uitrekt. Hierbij hoort vaak ook bandenpijn: de steun- en ophangbanden van de baarmoeder lopen vanaf de zijkant ongeveer via de liesstreek naar voren en worden tijdens de groei van de baarmoeder langzaam uitgerekt. De meeste zwangere baarmoeders zijn iets naar rechts gedraaid, zodat er aan de linker band wat harder wordt getrokken dan aan de rechter. Daarom wordt bandenpijn vaker linksonder in de buik gevoeld dan rechtsonder. 
 
Ook rugklachten en bekkenklachten komen bij veel vrouwen in meer of mindere mate voor. Zowel tijdens als na de zwangerschap.
Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

De oefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken.
Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

Ben je bekend met deze klachten of wil je klachten voorkomen? Bel of e-mail voor een afspraak en we bekijken samen wat we kunnen doen om je zwangerschap zo goed en prettig mogelijk te laten zijn. Het is tenslotte ook een hele leuke en mooie periode!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen