Migraine en nekklachten hangen samen!

31-08-2015 - Beweeg Bewuster

 

De oorzaak van migraine is een lastige. We weten het nog niet precies. Er zijn echter meerdere triggers die vaak een rol spelen. Stress, hormonen, voeding en ook de stand van de nek. Of eigenlijk de spanning van de nekspieren. Houding heeft daar op een hele grote invloed.

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is al gebleken dat er een sterke relatie zit tussen nekpijn en migraine. Migraine en nekpijn kunnen elkaar beïnvloeden. Toch wordt onderzoek van de nek bij mensen met migraine nog niet vaak uitgevoerd en worden weinig mensen doorverwezen voor behandeling van de nek. Bij lichamelijk onderzoek vindt men vaak stijve nekspieren, een antepositie van het hoofd (hierbij is het hoofd ten opzichte van de schouders naar voren geplaatst), knopen in de nekspieren en een vermindering van de bewegingsuitslag.

Uit een recent onderzoek gebleken dat mensen met chronische migraine (CM) of veel aanvallen meer nekklachten hebben dan mensen met episodische migraine (EM) met minder aanvallen. De deelnemers aan het onderzoek met chronische migraine hadden duidelijk meer nekpijn gerelateerde beperkingen (o.a. je hoofd minder ver kunnen bewegen, bewegingen minder goed uit kunnen voeren zoals omkijken en pijnklachten) dan de deelnemers met episodische migraine. De deelnemers met episodische migraine hadden geen of milde beperkingen door nekpijn. In de beweeglijkheid van de nek werd geen duidelijk verschil gevonden tussen de groepen. Mensen met chronische migraine rapporteerden wel duidelijk meer pijnklachten tijdens de bewegingen.

Heb je migraine en ervaar je ook klachten in je nek neem dan zeker contact met ons op. Wij zijn als oefentherapeut gespecialiseerd in houding en de manier van bewegen (dus hoe zorg je ervoor dat je hoofd weer boven je schouders komt te staan) en leren je daarnaast op welke wijze de je nekklachten en beperkingen hierdoor kunt verminderen. De kans is aanzienlijk dat dit een gunstig effect heeft op je migraine klachten.

Neem bijvoorbeeld mevrouw F (20 jaar) en bij mij onder behandeling. Zij zei vorige week: 

Wanneer ik nekpijn krijg, weet ik inmiddels dat mijn hoofdpijn eraan komt. Als ik dan mijn oefeningen doe om mijn nek los te maken en extra op mijn houding let, kan ik de hoofdpijn regelmatig voorkomen. In plaats van wekelijks een aanval, heeft zij nu maandelijks een aanval.

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen