Kinderen en stress

30-05-2016 - Beweeg Bewuster

 

Jong en onbezorgd is een bekende uitdrukking. Wij zien steeds meer dat dit lang niet voor alle kinderen op gaat. Wij hebben hiervoor een oplossing bedacht! Jouw kind leert omgaan met stress en spanning in het gewone maar drukke dagelijks leven anno 2016. Iets waar jouw kind zijn leven lang profijt van heeft!

 
Vaak denken we bij stress aan volwassenen die de werkdruk niet aankunnen, die rouwen om het verlies van een dierbare of bijvoorbeeld  in de steek zijn gelaten door hun geliefde. Maar kinderen ervaren ook stress. En dit probleem is lang onderschat. Uit een onderzoek van psychologe Francine Jellesma blijkt dat één op de vier kinderen lichamelijke klachten heeft en dat deze klachten in negen van de tien gevallen veroorzaakt worden door psychologische stress. In een wereld die steeds drukker wordt en waarin we steeds meer informatie en prikkels moeten verwerken, krijgen steeds meer kinderen het gevoel dit niet aan te kunnen.

 

De definitie van stress  luidt: ‘De spanning die optreedt als iemand zich bedreigd of uitgedaagd voelt en ervaart dat het evenwicht tussen draagkracht en draaglast op het punt staat verstoort te raken’.  Met andere woorden: als iets zwaarder is dan je kunt dragen, raak je uit balans. Dat kun je letterlijk nemen: een tas met boodschappen die je niet kunt dragen omdat hij te zwaar is, verstoort je evenwicht. Maar ook figuurlijke lasten zoals verdriet, teveel werk, lawaai, extreme temperaturen, enzovoort kunnen ervoor zorgen dat je uit balans raakt.

 

We zijn constant bezig de balans in ons leven te bewaren, omdat we ons hier het prettigst bij voelen. Als je genoeg tijd hebt voor alles wat je wilt doen op een dag, geeft dit je een rustig en een ontspannen gevoel. Als je teveel moet doen, raak je gestresst en als je te weinig te doen hebt, raak je verveeld. Vanzelfsprekend zijn dit dingen die ook (juist) bij kinderen gelden. Scholen proberen op verschillende niveaus les te geven maar toch moeten kinderen mee in de grote stroom. Een (vaak grote) klas is bovendien een prikkelrijke omgeving. Contstant geluiden, beweging om je heen etc.

 

 
Stress wordt pas een probleem en is ongezond als deze te lang duurt of chronisch en te hevig is. Je kunt dan niet herstellen. De balans is verstoord: je voelt meer spanning dan je aankunt. De draaglast is groter dan de draagkracht.
 

Wanneer iemand stress ervaart, hangt af van hoe iemand een gebeurtenis beleeft. Voor de één is het geven van een presentatie voor een groep van vierhonderd mensen een fantastische ervaring met gezonde spanning, voor de ander is het een nachtmerrie. Luister altijd naar jezelf en bepaal zelf of iets stressvol voor je is of niet. Alleen jij kunt dat bepalen! En dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. Kinderen zijn zich hier vaak niet van bewust. Zij voelen en ervaren alleen de gevolgen. Zij moeten nog leren wanneer het ze teveel wordt, wat er dan gebeurt, waarom en wat ze daaraan kunnen doen.
 

Stress kan veel gevolgen hebben. Je lichaam staat eigenlijk constant in een vecht-of vluchtstand. Je maakt stresshormonen aan. Heel effectief in acute (bedreigende) situaties maar als dit te lang aan houdt zorgt dit voor klachten. Denk aan hoofdpijn, buikpijn, ademhalingsklachten, duizeligheid, vermoeidheid, slaapproblemen, driftbuien, snel huilen, druk of teruggetrokken gedrag, verminderde concentratie etc. Bij kleine kinderen speelt onverklaarbare buikpijn vaak op, wat oudere kinderen klagen vaker over hoofdpijn. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat andere oorzaken uitgesloten zijn door een arts.

Ontspannen is belangrijk maar ook leuk!

 

Herken je stress bij jouw kind? Dan wordt het hoog tijd om jouw kind te leren ontspannen! Bij ons in de praktijk hebben wij zelf Ontspan Bewuster 4kids ontwikkeld.
Zowel de kinderen als hun ouders zijn net zo enthousiast als wij.  Het protocol is gebaseerd op 4 principes:
  • Educatie
  • Ademhalng
  • Ontspanningsoefeningen
  • Toepassen van ademhaling, ontspanning en houding in dagelijks leven zodat dit een onderdeel wordt van het leven.

Na afloop van zo'n 9 behandelingen (vergoed door de basisverzekering) is het kind in staat stress te herkennen, weet het wat het kan doen om het stressniveau te verlagen, heeft het kind controle over ademhaling en spierspanning en kan (ongemerkt) toepassen in alle dagelijkse situaties. Dus ook op school in een drukke klas.  Denk je dat jouw kind hier baat bij kan hebben? Bel of mail ons even.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!
 

 

Volg ons nu ook via  
   

Nieuwsbrief 

Klik hieronder om de Beweeg Bewuster 
nieuwsbrief te ontvangen